Κάνε εισφορά

Ποιοτική Υγεία για όλους

Η υγεία είναι από τους σημαντικότερους αν όχι ο σημαντικότερος τομέας κάθε πολιτείας. Και αυτό διότι η καλή υγεία των πολιτών είναι η προϋπόθεση οποιασδήποτε άλλης συλλογικής στόχευσης της κοινωνίας. Είναι βεβαίως και ο βασικός λόγος ύπαρξης της διότι αν δεν μπορεί μια οργανωμένη πολιτεία να αφιερώσει εκείνους τους αναγκαίους πόρους για να παράσχει συλλογική προστασία στην υγεία των πολιτών τότε δεν πετυχαίνει τον πιο θεμελιώδη λόγο ύπαρξης της.

Στην Κύπρο η εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) υπήρξε ένα τεράστιο βήμα στην παροχή πρόσβασης στην ποιοτική περίθαλψη σε κάθε πολίτη ανεξαρτήτως των οικονομικών του δυνατοτήτων. Είναι ακόμα στην πρώτη φάση αυτού του θεσμού και οι παρατηρούμενες δυσλειτουργίες είναι πολλές. Παρατηρούνται ιδιαίτερα σπατάλες αλλά και πτώση της ποιότητας στις προσφερόμενες υπηρεσίες. Ολοι οι πολίτες θέλουν να πετύχει αυτό το εγχείρημα. Πλην όμως για να πετύχει απαιτούνται άμεσες βελτιωτικές κινήσεις. Όπως αλλαγές χρειάζεται και γενικότερα ο τομέας της Υγείας.


Πρόταση 1
Επιτήρηση λειτουργίας ΓεΣΥ

Δημιουργία ομάδας στο Υπουργείο Υγείας η οποία να επιτηρεί τη λειτουργία του ΓεΣΥ και η οποία να εντοπίζει εγκαίρως σπατάλες ή και σημεία δυσλειτουργίας του ΓεΣΥ με σκοπό την άμεση διόρθωση τους ή και ταχεία πειθάρχηση ή και αποπομπή των παρανομούντων. Εχει παρατηρηθεί μεγάλη καθυστέρηση κινητοποίησης των αρμοδίων με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται μεγάλες οικονομικές απώλειες στο σύστημα υγείας διότι παρατηρημένα φαινόμενα λχ υπερχρεώσεων δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα.


Πρόταση 2
Κατάρτηση βέλτιστων πρακτικών

Σύσταση υποεπιτροπής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ)  η οποία θα προχωρήσει άμεσα στην κατάρτιση πρωτοκόλλων βέλτιστων πρακτικών τα οποία να είναι ακολουθητέα από τους προσωπικούς ιατρούς ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο της υπερχρήσης και επιβάρυνσης του ΓεΣΥ.


Πρόταση 3
Πρωτόκολλα

Δημιουργία μονάδας εποπτείας ποιότητας η οποία να παρακολουθεί επί μονίμου βάσεως την προσφερόμενη ποιότητα υπηρεσιών στο πλαίσιο του ΓεΣΥ και την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων ποιότητας και βέλτιστων πρακτικών.


Πρόταση 4
Προσωπικοί γιατροί

Αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας των προσωπικών ιατρών στο πλαίσιο του ΓεΣΥ με αυστηρότερη διαμόρφωση των όρων εργασίας τους όπως αυτοί θα προβλέπονται στην ανανέωση των συμβάσεων τους. Λχ περιορισμός στα παραπεμπτικά που θα μπορούν να εκδίδουν.


Πρόταση 5
Πρόσθετες ειδικότητες

Πρέπει να ενταχθούν στο ΓεΣΥ πρόσθετες ειδικότητες ώστε να συμπληρωθεί σταδιακά το φάσμα των προσφερόμενων ιατρικών υπηρεσιών λχ ποδολογία, εξωσωματική θεραπεία. Επίσης να προστεθεί η ανακουφιστική φροντίδα και η αποκατάσταση.


Πρόταση 6
Φάρμακα ΓεΣΥ

Σταδιακή ένταξη όλων των φαρμάκων στο σύστημα. Κατά προτεραιότητα ένταξη στο συνταγολόγιο με τις ορθές ενδείξεις απαραιτήτων φαρμάκων πχ τα νεότερα αντιπηκτικά και αντιδιαβητικά.


Πρόταση 7
Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια

Τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια εντός ΓεΣΥ θα πρέπει να σταματήσουν να προσφέρουν υπηρεσίες τόσο εντός ΓεΣΥ όσο και ιδιωτικά. Σε αντίθετη περίπτωση θα εδραιωθεί η αντίληψη δύο ταχυτήτων ιατρικής περίθαλψης και αυτοί που προσέρχονται ιδιωτικά θα έχουν προνομιακή περίθαλψη μέσα στο ίδιο νοσηλευτήριο.


Πρόταση 8
Υπηρεσίες πρόληψης

Το ΓεΣΥ πρέπει σταδιακά να καλύψει και υπηρεσίες πρόληψης. Η έγκαιρη προφύλαξη θα καταστήσει τους πολίτες υγιέστερους και ταυτόχρονα θα ελαφρύνει το οικονομικό βάρος πάνω στο σύστημα της υγείας.


Πρόταση 9
Ίδρυση πανεπιστημιακών νοσοκομείων

Για καλύτερη προετοιμασία των γιατρών που εκπαιδεύονται στην Κύπρο και την αναβάθμιση της ποιότητας της περίθαλψης και την εισαγωγή της κλινικής εκπαίδευσης πρέπει να προχωρήσει η θέσπιση του εκκρεμούς νομοσχεδίου για τη συνεργασία πανεπιστημίων και νοσηλευτηρίων ώστε να προχωρήσει η ίδρυση πανεπιστημιακών νοσοκομείων (teaching hospitals) ή και να δοθούν κίνητρα από το εξωτερικό.


Πρόταση 10
Αναδιοργάνωση ΟΚΥπΥ

Τα δημόσια νοσηλευτήρια ταλανίζονται από σοβαρά προβλήματα και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) δεν κινείται προς αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Ο ΟΚΥπΥ χρήζει άμεσης αναδιοργάνωσης και τα ίδια τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να οργανωθούν σε ορθότερη διοικητική βάση. Ενδείκνυται η ένταξη της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ για καλύτερη εκπροσώπηση των συμφερόντων των ασθενών.


Πρόταση 11
Τμήμα Επειγόντων Παίδων

Δημιουργία αποκλειστικού Τμήματος Επειγόντων Παίδων στο Μακάρειο Νοσοκομείο και όπου λειτουργούν Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) στις άλλες πόλεις. Η ανάγκη για ξεχωριστή λειτουργία τμήματος επειγόντων είναι επιβεβλημένη και αποτελεί σύγχρονη ανάγκη για την αρτιότερη φροντίδα των επειγόντων περιστατικών στους παιδιατρικούς ασθενείς.


Μοίρασε στο Twitter
Μοίρασε στο Facebook
Στείλε μέσω LinkedIn
Στείλε μέσω Email

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

#5 Παιδεία για το Μέλλον
Μια παράμετρος που φαίνεται ότι ο άνθρωπος όχι μόνο δεν μπορεί να αποφύγει αλλά έχει υποχρέωση να επικεντρώνεται σε αυτή και να της δίνει την πρέπουσα σημασία και αξία είναι [...]
#6 Ανάπτυξη & Ευημερία
Τα προτεινόμενα μέτρα και πολιτικές σε θέματα οικονομίας εδράζονται σε τρεις στρατηγικούς πυλώνες: την αναδιάρθρωση κρίσιμων θεσμών και τομέων της οικονομίας τον τεχνολογικό και θεσμικό εκσυγχρονισμό της παραγωγικής βάσης την [...]
#7 Ισχυρή Άμυνα, ασφαλής Κύπρος
Οι θέσεις μου για την άμυνα Η Κύπρος τελεί υπό κατοχή και συνεχή απειλή από την Τουρκία. Η αναθεωρητική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας τόσο στην Κύπρο όσο και στον ελλαδικό [...]
Επιστροφή
Load more
Γιώργος Κολοκασίδης
Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Προεδρικές Εκλογές 2023
ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ
Λαμβάνω μέρος στην προεκλογική εκστρατεία του Γιώργου Κολοκασίδη:
Επικοινωνία
8000 8900
+357 8000 8900 (από εξωτερικό)
ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ
Λαμβάνω μέρος στην προεκλογική εκστρατεία του Γιώργου Κολοκασίδη:
© 2022 Georghios Colocassides
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram