Κάνε εισφορά

Αειφόρος τουριστική ανάπτυξη

Προκλήσεις

 • Η κρίση του COVID-19 και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία - Νέες τάσεις παίρνουν μορφή
 • Αβεβαιότητα λόγω COVID-19
 • Αβεβαιότητα λόγω Ουκρανικού
 • Συνθήκες και οι όροι απασχόλησης στην τουριστική βιομηχανία: εκτενή ωράρια, εποχικότητα, χαμηλοί μισθοί και το σύστημα βάρδιας επηρεάζουν τον οικογενειακό ιστό των εργαζομένων, δημιουργώντας ενδοοικογενειακά προβλήματα.
 • Στροφή σε μορφές εναλλακτικού τουρισμού.
 • Επιμήκυνση/ άμβλυνση εποχικότητας.

Πρόταση 1
Αειφόρα διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού

 • Βελτίωση των συνθηκών εργασίας/ ποιότητας σε ξενοδοχεία και εστίαση. Οι θέσεις πρέπει να είναι καλά αμειβόμενες με σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 • Σχεδιασμός ποιοτικών προγραμμάτων επιμόρφωσης ανθρωπίνου δυναμικού που εργοδοτείται στον τουριστικό τομέα κατά τη φθινοπωρινή/ χειμερινή περίοδο στην αειφόρα ανάπτυξη, πράσινη και κυκλική οικονομία.
 • Κίνητρα για την ικανοποίηση αναγκών μερικής απασχόλησης κυπρίων κατά την καλοκαιρινή περίοδο με την ενθάρρυνση της φοιτητικής εργασίας.
 • Καλλιέργεια αειφόρου τουριστικής συνείδησης: Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και όλων των εμπλεκομένων σε θέματα κοινωνικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Σε μια τέτοια εκπαιδευτική διαδικασία μπορούν να συνεισφέρουν όλοι οι τυπικοί και άτυποι εκπαιδευτικοί φορείς (εκπαιδευτικά ιδρύματα, μη κυβερνητικοί οργανισμοί, οργανώσεις πολιτών, μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώσεις καταναλωτών κ.λ.π.). Σκοπός η προβολή και η υιοθέτηση νέων συμπεριφορών και πρακτικών που προάγουν την αειφόρα ανάπτυξη.

Πρόταση 2
Νέες τεχνολογίες

 • Επενδύσεις σε τεχνολογίες που θα προσφέρουν καινοτόμα και θα επιτυγχάνουν ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα τουριστικά προϊόντα ή λύσεις.
 • Ψηφιακές εφαρμογές (Π.χ. Augmented reality) για την εξερεύνηση τουριστικών αξιοθέατων και προορισμών, χρησιμεύουν και για την ανάπτυξη προσποιημένων διαδρομών αφήγησης για την εξυπηρέτηση επισκεπτών.
 • Contactless υπηρεσίες (π.χ. μενού, check-in-checkout).

Πρόταση 3
Ενίσχυση της αειφόρας ανάπτυξης

 • Χρηματοδότηση πράσινων τουριστικών υποδομών και εφαρμογή κυκλικής οικονομίας

Πρόταση 4
eΔιάλογος - Εμπλοκή με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς

Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας και οργάνωση τακτικών συνεδριάσεων για ανταλλαγή απόψεων/ σκέψεων ενδιαφερομένων μερών (κυβέρνησης, ακαδημαϊκού κόσμου, οργανισμών, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και νεοφυών επιχειρήσεων, επενδυτών, υποστηρικτικών επιχειρηματικών εταίρων (επιταχυντές, θερμοκοιτίδες κ.λπ.) και άλλων ενδιαφερόμενων μερών.


Πρόταση 5
Τουρισμός Τρίτης Ηλικίας

Επανασχεδιασμός της στρατηγικής τουρισμού τρίτης ηλικίας κυρίως τουρισμού μακράς διαμονής/παραχείμασης (snowbird tourism)

 • Κίνητρα για κατασκευή συγκροτημάτων κατοικιών (clusters) που να καλύπτουν τις ειδικές απαιτήσεις του συγκεκριμένου κοινού.

 • Κίνητρα για μεγάλες επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες/ οργανωμένα συγκροτήματα εξοχικών κατοικιών για να βελτιωθούν οι υποδομές εξυπηρέτησης, μετακίνησης, πρόσβασης και οι υπηρεσίες υγείας και ψυχαγωγίας για την υποδοχή τουριστών τρίτης ηλικίας.

 • Ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας.


Πρόταση 6
Καταδυτικός & υποθαλάσσιος τουρισμός

Έξι εκατομμύρια δύτες σε όλο τον κόσμο επικεντρώνονται στον καταδυτικό τουρισμό, ενώ 25 εκατομμύρια ενδιαφέρονται για την εξερεύνηση του βυθού με μάσκα και αναπνευστήρα «snorkeling».

Η μέση ηλικία των τουριστών που αναζητά αυτόν τον νέο εναλλακτικό τουρισμό υπολογίζεται μεταξύ 33 και 55 ετών, κάνουν συνήθως ένα ταξίδι ετησίως που διαρκεί γύρω στις 10 ημέρες και γενικά έχουν υψηλή αγοραστική δύναμη. Στην Ευρώπη υπάρχουν 3.5 εκατομμύρια δύτες, εκ των οποίων το 70% επιλέγει τη Μεσόγειο ως προορισμό αναψυχής.

Η Κύπρος προσφέρει ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, με καθαρά, κρυστάλλινα, ήρεμα νερά και ψηλό μέσο όρο θερμοκρασίας του νερού καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο καταδυτικός τουρισμός, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει κέρδη μεγάλης αξίας στις τοπικές κοινωνίες που στηρίζουν αυτές τις δραστηριότητες.

 • Προώθηση της καινοτομίας στον κλάδο των καταδύσεων/ υποθαλάσσιου πλούτου και βελτίωση της εμπειρίας των δυτών μέσω καινοτόμων καταδυτικών υπηρεσιών και τεχνολογιών.

 • Νομοθετική ρύθμιση για βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης του ανερχόμενου καταδυτικού τουρισμού.

Πρόταση 7
Αστροτουρισμός

Ο αστροτουρισμός ειδικού-ενδιαφέροντος τύπους τουρισμού έχει γίνει δημοφιλής παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Είναι σημαντικός γιατί προσφέρει προστιθέμενη αξία σε τουριστικούς προορισμούς που προσφέρουν υψηλής ποιότητας νυκτερινού ουρανού και μεγάλο αριθμό ημερών με καλές καιρικές συνθήκες όπως η Κύπρος.

Η εμπειρία του αστροτουρισμού θα είναι ένα εργαλείο προστιθέμενης αξίας για την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου στοχεύοντας στην αύξηση του αριθμού και την ποιότητα των τουριστών καθώς και τον αριθμό των τοπικών θέσεων εργασίας στην περιφέρεια. 

Το Αστεροσκοπείο  Τροόδους στα Αγρίδια αναμένεται να προσελκύσει αστρονόμους, παρατηρητές, μελετητές, ερευνητές και λάτρεις της αστρονομίας από όλο τον κόσμο, ενώ θα αποτελεί πόλο έλξης για όλα τα σχολεία της Κύπρου.

Η περιοχή Πιτσιλιά, θα επωφεληθεί, προσελκύοντας υψηλού επιπέδου εναλλακτικό αγροτουρισμό όπου θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για το παρατηρητήριο και για την περιοχή γενικότερα.


Μοίρασε στο Twitter
Μοίρασε στο Facebook
Στείλε μέσω LinkedIn
Στείλε μέσω Email

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

#15 Κεντρικό ρόλο στους απόδημους μας
Εδώ και 48 χρόνια οι απόδημοι μας, ακούραστα και μεθοδικά, αγωνίζονται για να πείσουν τις ξένες κυβερνήσεις και τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων για την πραγματική φύση του Κυπριακού, ως [...]
Επιστροφή
Load more
Γιώργος Κολοκασίδης
Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Προεδρικές Εκλογές 2023
ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ
Λαμβάνω μέρος στην προεκλογική εκστρατεία του Γιώργου Κολοκασίδη:
Επικοινωνία
8000 8900
+357 8000 8900 (από εξωτερικό)
ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ
Λαμβάνω μέρος στην προεκλογική εκστρατεία του Γιώργου Κολοκασίδη:
© 2022 Georghios Colocassides
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram