Κάνε εισφορά

Εθνικό θέμα το Μεταναστευτικό

Οι θέσεις μου για το μεταναστευτικό

Οι μεταναστευτικές ροές που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος έχουν καταστήσει το ζήτημα εξαιρετικά επείγον. Τόσο από κοινωνικής άποψης όσο και από άποψη εθνικής ασφάλειας. Το τελευταίο οξύνεται περισσότερο καθώς γίνεται σαφές ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί τις ορδές των αποκλήρων στρέφοντας τους προς την Κύπρο.

Τo μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κύπρο δεν απορρέει μόνο από τις τουρκικές μεθοδεύσεις. Ξεκινά από τη φτωχοποίηση που έχουν αφήσει πίσω τους αποικιακές δυνάμεις. Αυτές για χρόνια απομυζούσαν περιοχές σε Ασία και Αφρική οι οποίες σήμερα δεν έχουν αναπτύξει τις υποδομές και την παραγωγική δυνατότητα να καλύψουν τις διατροφικές έστω ανάγκες των κατοίκων τους. Αυτοί οι πρώην αποικιοκράτες όφειλαν και οφείλουν να βοηθήσουν τις πρώην αποικίες τους να σταθούν στα πόδια τους και να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της σύγχρονης οικονομίας.

Η τουρκική κατοχή στην Κύπρο και η συνεχής απειλή της Τουρκίας δημιουργεί μια πρόσθετη διάσταση για το μεταναστευτικό.

Εντονες είναι οι υποψίες ότι μεταξύ των μεταναστών περιλαμβάνονται και πρόσωπα τα οποία τη δεδομένη στιγμή μπορεί να ενεργοποιηθούν στην υπηρεσία της Τουρκίας στο πλαίσιο ενός ασύμμετρου υβριδίκου πολέμου και ως αποσταθεροποιητικός γεωπολιτικός παράγοντας.

Η σημασία της κοινωνικής μας συνοχής είναι ιδιαίτερα σημαντική σε περιόδους εθνικής απειλής όπως η περίοδος που διανύουμε σήμερα και ως εκ τούτου η προστασία της είναι πολλαπλάσια σημαντική. Περαιτέρω όμως η μη αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος ενδέχεται να μετατρέψει το πρόβλημα σε πρόβλημα δημογραφίας.

Τέλος το πρόβλημα επιτείνεται διότι στα κατεχόμενα υπάρχει το ψευδοκράτος το οποίο λειτουργεί κατ’ εντολήν και υπό τις οδηγίες της Τουρκίας χωρίς βεβαίως οποιεσδήποτε δεσμεύσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις.


Τι προτείνω


Πρόταση 1
Δημιουργία Υφυπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Δημιουργία Υφυπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (που θα καλύψει πέραν της μεταναστευτικής/προσφυγικής διαχείρισης, θέματα ένταξης πληθυσμού, θέματα δημογραφίας, γήρανσης πληθυσμού, brain drain – φυγή νέων, διασπορά). Το Υπουργείο Εσωτερικών κατάντησε υπερυπουργείο αδύναμο να διαχειριστεί όλα τα προβλήματα.


Πρόταση 2
Ενίσχυση εθνικών θεσμικών υποδομών

Ενίσχυση εθνικών θεσμικών υποδομών (Υπηρεσία Ασύλου, Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας) προκειμένου να συντομευθεί η  εκδίκαση αιτήσεων και εφέσεων για παροχή πολιτικού ασύλου.


Πρόταση 3
Δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ φιλοξενίας

Δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ φιλοξενίας, τα οποία θα υπακούουν σε όλα τα κριτήρια μιας ασφαλούς, υγιούς, ανθρώπινης προσωρινής διαβίωσης όπου θα κρατούνται οι οικονομικοί μετανάστες και οι αιτητές πολιτικού ασύλου μέχρι την απέλαση τους εφόσον κριθεί ότι δεν δικαιολογείται η παροχή ασύλου. Αυτά τα κέντρα πρέπει να έχουν επαρκεί χώρο για εξασφάλιση ανθρώπινης διαβίωσης μακριά από κατοικημένες περιοχές. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να αξιοποιηθούν αδρανούντα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς. Σε περίπτωση υπερπληθυσμού η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να προβεί σε συμφωνίες με τρίτες χώρες για την παροχή χώρου φιλοξενίας μέχρι την εκδίκαση της αίτησης τους.


Πρόταση 4
Παρακολούθηση της πράσινης γραμμής

Δημιουργία ειδικού σώματος με αποκλειστικό καθήκον τον έλεγχο και παρακολούθηση της πράσινης γραμμής. Επείγει επίσης η εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης ή και αποτροπής κατά μήκος της γραμμής.


Πρόταση 5
Συνομολόγηση διμερών συμφωνιών

Συνομολόγηση διμερών συμφωνιών με χώρες που «εξάγουν» μετανάστες και βρίσκονται στη λίστα ασφαλών χωρών, με σκοπό την αποδοχή μαζικών επαναπροωθήσεων. Εδώ ίσως χρειαστεί μεσολάβηση άλλων κρατών, όπως ήδη συμβαίνει μερικώς. Π.χ. η Γαλλία, Βέλγιο, βοηθούν με τις πρώην αποικίες τους.


Πρόταση 6
Θέσπιση μέτρων για εξάρθρωση κυκλωμάτων διακινητών

Θέσπιση μέτρων για εξάρθρωση κυκλωμάτων διακινητών και ουσιαστικών ποινών στους διακινητές, με ταχύρρυθμη διαδικασία. Τώρα ή τους φυλακίζουν προσωρινά ή εξαφανίζονται αναμένοντας δίκη ή παίρνουν ποινές χάδι.


Πρόταση 7
Διαφοροποίηση επιδοματικής πολιτικής

Διαφοροποίηση επιδοματικής πολιτικής του κράτους με την προσφορά κουπονιών αντί χρημάτων. Να ληφθεί επίσης ξεχωριστή μέριμνα για παιδιά.


Πρόταση 8
Αξιοποίηση της FRONTEX

Αξιοποίηση της FRONTEX για την οργάνωση πτήσεων επαναπατρισμού μεταναστών καθώς και για την ανάπτυξη περιπολιών στα νότια παράλια της Τουρκίας προς εντοπισμό και σκαφών που μεταφέρουν παράνομα μετανάστες.


Πρόταση 9
Καταγγελεία της Τουρκίας

Να καταγγελθεί η Τουρκία για τον ρόλο που διαδραματίζει στο μεταναστευτικό όπως και να επιταθεί η τοποθέτηση του ζητήματος στην ΕΕ προς τον σκοπό συλλογικής αντιμετώπισης του προβλήματος.


Πρόταση 10
Επαναπατρισμός οικονομικών μεταναστών

Κράτηση και τάχιστος επαναπατρισμός των οικονομικών μεταναστών που προέρχονται από ασφαλείς χώρες και εισήλθαν παράνομα στην χώρα μας.


Πρόταση 11
Αποτροπή της μαύρης εργασίας

Υιοθέτηση αυστηρών μέτρων για την αποτροπή της μαύρης εργασίας, της δουλεμπορίας και της σωματεμπορίας.


Πρόταση 12
Κοινωνική ενσωμάτωση

Θέσπιση μέτρων για κοινωνική ενσωμάτωση και ενίσχυση όσων κριθούν ότι δικαιούνται παραμονή στην Κυπριακή Δημοκρατία.


Μοίρασε στο Twitter
Μοίρασε στο Facebook
Στείλε μέσω LinkedIn
Στείλε μέσω Email

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

#4 Ποιοτική Υγεία για όλους
Η υγεία είναι από τους σημαντικότερους αν όχι ο σημαντικότερος τομέας κάθε πολιτείας.
#5 Παιδεία για το Μέλλον
Μια παράμετρος που φαίνεται ότι ο άνθρωπος όχι μόνο δεν μπορεί να αποφύγει αλλά έχει υποχρέωση να επικεντρώνεται σε αυτή και να της δίνει την πρέπουσα σημασία και αξία είναι [...]
#6 Ανάπτυξη & Ευημερία
Τα προτεινόμενα μέτρα και πολιτικές σε θέματα οικονομίας εδράζονται σε τρεις στρατηγικούς πυλώνες: την αναδιάρθρωση κρίσιμων θεσμών και τομέων της οικονομίας τον τεχνολογικό και θεσμικό εκσυγχρονισμό της παραγωγικής βάσης την [...]
Επιστροφή
Load more
Γιώργος Κολοκασίδης
Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Προεδρικές Εκλογές 2023
ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ
Λαμβάνω μέρος στην προεκλογική εκστρατεία του Γιώργου Κολοκασίδη:
Επικοινωνία
8000 8900
+357 8000 8900 (από εξωτερικό)
ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ
Λαμβάνω μέρος στην προεκλογική εκστρατεία του Γιώργου Κολοκασίδη:
© 2022 Georghios Colocassides
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram