Κάνε εισφορά

Φτάνει πια με τη διαφθορά

Οι θέσεις μου για τη διαφθορά

Η διαφθορά έχει οδηγήσει τον τόπο σε μεγάλη παρακμή. Κράτος δικαίου κατ’ουσίαν δεν υπάρχει και ο καθένας προσπαθεί να εξασφαλίσει από την πολιτεία αυτό που θέλει είτε μέσω των κομματικών του διασυνδέσεων είτε προθυμοποιούμενος να καταβάλει κάποιο αντάλλαγμα «για να κάνει τη δουλειά του».

Πηγή: Transparency International

Η διαφθορά ξεκίνησε με μικρά ρουσφέτια. Από τότε όμως η εξέλιξη είναι τεράστια. Από τα ρουσφέτια φτάσαμε στον χρηματισμό δημόσιων λειτουργών. Και από κει στη σημερινή κατάσταση η οποία είναι πολύ βαθύτερη.

Πολλοί από εμάς τους πολίτες κλείνουμε τα μάτια και δεν θέλουμε να ξέρουμε. Συγκεντρωνόμαστε στον δικό μας ατομικό βιοποριστικό αγώνα. Ας το καταλάβουμε όμως: ατομική ευημερία χωρίς μια πολιτεία βασιζόμενη σε αρχές και σωστή λειτουργία δεν μπορεί να αντέξει. Κάποια στιγμή η παρακμή της πολιτείας θα καταπιεί και τα επιτεύγματα των ολίγων. 

Η έκταση της διαφθοράς άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Χωρίς επαρκή εποπτεία οι επενδυτές αφέθηκαν στο έλεος επιχειρηματιών που γύρευαν το άκοπο κέρδος. Μεταξύ αυτών που πήραν μετοχές σε προνομιακές τιμές και αριθμός κυπρίων πολιτικών. Έναντι αβέβαιων ανταλλαγμάτων. Επακολούθησε η αναπόδραστη κατάρρευση η οποία άφησε πίσω της ορδές νεόπτωχων.  

Ακολούθησε η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος τον Μάρτιο του 2013. Από χρόνια προηγουμένως είχε ξεκινήσει η σκοτεινή συγκατοίκηση τραπεζικών παραγόντων και κομματικού συστήματος. Το σκάνδαλο της Focus είναι ακόμη νωπό όπου υπέρογκα ποσά είχαν καταβληθεί σε κυπριακά κόμματα από εταιρείες συμφερόντων Βγενόπουλου.

Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος οδήγησε τη ΛΑΪΚΗ, μια τράπεζα που στήθηκε με τον μόχθο απλών Κυπρίων, στην εξαφάνιση. Μετά ήλθε το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων και η υπαγωγή στο μνημόνιο και στην αυστηρή λιτότητα. Και τη λιτότητα δεν την υπέστησαν τραπεζίτες και  πολιτικοί. Την έζησε στο πετσί του ο κάθε Κύπριος.

Ακολούθησαν και άλλα. Το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, η κατάρρευση του Συνεργατισμού. Παράλληλα το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς και του ΣΑΠΑ. Τελευταίο παράδειγμα το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων.

Όλα αυτά κουβαλούν το αμαρτωλό στίγμα της κομματοκρατίας καθώς ο κάθε επιχειρηματίας γύρευε να πετύχει αυτό που ήθελε εξασφαλίζοντας κομματικές πλάτες. Τα ίδια τα κόμματα δεν λογοδοτούσαν σε κανένα μια και η πολιτεία δεν έχει τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Με μικρές εξαιρέσεις κανείς δεν πλήρωσε για αυτά τα σκάνδαλα. Έτσι θέλουμε την πολιτεία μας;

Αν όμως αυτή τη στιγμή λόγω του σκανδάλου των χρυσών διαβατηρίων δεν γίνονται καν επενδύσεις στην Κύπρο διότι οι θεσμοί της έχουν γελοιοποιηθεί διεθνώς μήπως το κόστος είναι μικρό;

Αν υπάρχει το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων (brain drain) (διότι πολλά από τα παιδιά μας φεύγουν στο εξωτερικό, διότι χρειάζονται να παρακαλούν κομματικούς νονούς για να βρουν δουλειά), το κόστος είναι μικρό;

Σε μια Δημοκρατία όμως κανονικά πρέπει να λειτουργούν έλεγχοι και αντίβαρα για να ελέγχουν την εκάστοτε εξουσία.

Λύσεις στο θέμα της διαφθοράς υπάρχουν. Φτάνει να υπάρχει αποφασιστικότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία εντίμων ανθρώπων στην εκτελεστική εξουσία. Δεν αρκεί όμως. Χρειάζονται μέτρα. Κατ’ αρχάς πρέπει να υπάρξει κάθαρση. Πρέπει να πληρώσουν οι κλεπτοκράτες οι οποίοι λυμαίνονται τα χρήματα του πολίτη. Δεν έχει δικαίωμα κανείς πολιτικός να συγχωρέσει τέτοιες πράξεις. Δεν είναι δικά του τα χρήματα για να προσφέρει συγχώρεση.

Η τιμωρία λοιπόν είναι απαραίτητη πτυχή για να γυρίσουμε σελίδα.


Οι θέσεις μου για τη διαφθορά: Τι προτείνω


Πρόταση 1
Κάθαρση

Αμεσος διορισμός ποινικών ανακριτών από το νέο Υπουργικό Συμβούλιο υπό το άρθρο 4 του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου για να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, την κατάρρευση του συνεργατισμού, των Κυπριακών Αερογραμμών, το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων.

 • Πέραν από την κάθαρση πρέπει να εμπλουτιστούν και να ανεξαρτητοποιηθούν οι θεσμοί της Δημοκρατίας ώστε να διασφαλιστεί η ύπαρξη ελέγχων και αντιβάρων που να ελέγχουν αποτελεσματικά τη λειτουργία των κομμάτων αλλά και όλων των κρατικών αξιωματούχων.

Πρόταση 2
Ανεξαρτητοποίηση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών

Ενίσχυση της ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς η οποία θεσπίστηκε με βάση τον νόμο περί της Σύστασης και Λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς του 2022 με τη δυνατότητα διεξαγωγής ποινικής έρευνας. Κατοχύρωση του τρόπου χρηματοδότησης της.

Αμεση προώθηση τροποποίησης του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου του 2012 ή και άλλων σχετικών νομοθεσιών ώστε

 1. να χαλαρώσουν οι προϋποθέσεις ίδρυσης νέων κομμάτων,
 2. να γίνεται καλύτερη κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων ώστε να δικαιούνται χρηματοδότηση ή και περισσότερη χρηματοδότηση και μη εισελθόντα στη Βουλή κόμματα ή και μικρότεροι κομματικοί σχηματισμοί,
 3. η διακίνηση του συνόλου των κεφαλαίων των πολιτικών κομμάτων να διενεργείται αποκλειστικά μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων,
 4. να υπάρχει ετήσιο μέγιστο στο ποσόν το οποίο δύναται να λάβει από ιδιωτικές εισφορές ένα πολιτικό κόμμα,
 5. να λαμβάνεται υπόψη για σκοπούς του νόμου το φυσικό πρόσωπο τελικός ιδιοκτήτης νομικού προσώπου που πραγματοποιεί ιδιωτική εισφορά σε κόμμα ώστε να αποτρέπονται οι πολλαπλές εισφορές,
 6. να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων των κομμάτων,
 7. ο έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων να μπορεί να ανατεθεί από τον Γενικό Ελεγκτή σε ιδιωτικό ελεγκτικό οίκο,
 8. να δικαιούται άμεση χρηματοδότηση και σχηματισμός από αποχωρήσαντες από άλλα πολιτικά κόμματα,
 9. οι προβλεπόμενες ποινές να φθάνουν μέχρι και διαγραφή κόμματος από το μητρώο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης κόμματος με τις πρόνοιες του νόμου,
 10. να υποχρεούται κάθε πολιτικό κόμμα να τηρεί στην εσωτερική του λειτουργία δημοκρατικές αρχές και να μπορεί να υπάρξει παρέμβαση της δικαιοσύνης αν δεν τηρούνται.
 11. να διακοπεί η χορηγία των κομμάτων για προεδρικές εκλογές. Χορηγίες να παρέχονται μόνο σε υποψηφίους που πληρούν συγκεκριμένα πολιτικά κριτήρια.

Πρόταση 3
Τροποποίησης του περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμου του 2004

Αμεση προώθηση τροποποίησης του περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμου του 2004 ώστε

 1. να ενισχυθεί νομικά η υποχρέωση κατάρτισης δήλωσης πόθεν έσχες από τον Πρόεδρο, τους Υπουργούς και τους Βουλευτές της Κυπριακής Δημοκρατίας,
 2. να προβλεφθούν σοβαρές κυρώσεις σε περίπτωση μη κατάρτισης δηλώσεων πόθεν έσχες,
 3. θέσπισης πρόνοιας για ανεξάρτητο έλεγχο των δηλώσεων και όχι από την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή,
 4. θέσπιση πρόνοιας για πλήρη διαφάνεια των δηλώσεων,
 5. θέσπιση παράτασης της διατήρησης των δηλώσεων για μελλοντικό έλεγχο.

Πρόταση 4
Ανεξάρτητοι αξιωματούχοι

Εξέταση συνταγματικής τροποποίησης του τρόπου επιλογής των συνταγματικά προβλεπόμενων ανεξάρτητων αξιωματούχων της Δημοκρατίας Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή.


Πρόταση 5
Εμπλοκή Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών

Προώθηση της συνεργασίας και εμπλοκής Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών (ΜΚΟ) στη λειτουργία του κράτους ως συνεργατών και ετέρων των κρατικών λειτουργών λχ Σύνδεσμος Καταναλωτών, Διαφάνεια τώρα!, περιβαλλοντικές οργανώσεις κλπ.


Πρόταση 6
Ανεξήγητος πλούτος

Θέσπιση νομοθεσίας για έκδοση διατάγματος ανεξήγητου πλούτου σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι το νόμιμο εισόδημα προσώπου δεν δικαιολογεί τα περιουσιακά του στοιχεία.


Πρόταση 7
Θέσπιση νομοθεσίας για παροχή ασυλίας

Θέσπιση νομοθεσίας για παροχή ασυλίας προς εξασφάλιση συνεργασίας συνεργού σε έγκλημα υπό ρητούς όρους και διαφανείς διαδικασίες.

Βασική παράμετρος της καταπολέμησης της κομματοκρατίας είναι η διασφάλιση εναλλακτικών τρόπων συμμετοχής των πολιτών στη δημοκρατική διαδικασία.


Πρόταση 8
Συμμετοχή του πολίτη στη δημοκρατική διαδικασία

 • Δημιουργία πλαισίου λειτουργίας Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) με σαφείς προϋποθέσεις εγγραφής, λειτουργίας, χρηματοδότησης τέτοιων ΜΚΟ.
 • Θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για πρόβλεψη διαδικασίας πραγματοποίησης δημοψηφισμάτων των οποίων το αποτέλεσμα να έχει την ισχύ νόμου και να δεσμεύει την πολιτεία.
 • Ενίσχυση της ενημέρωσης των πολιτών ως προς τα πολιτικά δικαιώματα και υποχρεώσεις του. 
 • Γνήσια εμπλοκή του πολίτη σε όλες τις αποφάσεις που τον επηρεάζουν.

Πρόταση 9
Καταπολέμηση πελατειακής σχέσης κομμάτων – πολιτών

Κατά δεύτερον πρέπει να καταπολεμηθεί η πελατειακή σχέση κομμάτων – πολιτών. Πρέπει να νοιώσει ο κάθε πολίτης ότι έχει τις ίδιες ευκαιρίες είτε έχει πίσω του κομματικό νονό είτε όχι. Αμεση και αποφασιστική καταπολέμηση του ρουσφετιού δυνάμει της υφιστάμενης νομοθεσίας (άρθρο 105Α του Ποινικού Κώδικα) και της κινητοποίησης της αστυνομικής δύναμης κατά της διαφθοράς.


Πρόταση 10
Εφαρμογή Ψηφιακής Δημοκρατίας

Αξιοποίηση ψηφιακών μέσων επικοινωνίας και εργαλείων για σκοπούς βελτίωσης της διαφάνειας και της συμμετοχής του πολίτη στη δημοκρατική διαδικασία:

 • άμεση/ βελτιωμένη πρόσβαση σε κρατικές πληροφορίες μέσω του Διαδικτύου δίνοντάς τους γνήσιους ενδιαφερομένους πολίτες τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με την κυβέρνηση μέσω διαδικτυακών δημόσιων υπηρεσιών ή διαβουλεύσεων.
 • ανάπτυξη εργαλείων ηλεκτρονικής συμμετοχής (e-participation) που θα επιτρέπει στους γνήσιους ενδιαφερομένους πολίτες έναν πιο συμμετοχικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων.

Πρόταση 11
Εφαρμογή του θεσμού της Ανοικτής Διακυβέρνησης

Ενίσχυση της διαφάνειας, της διαβούλευσης, της λογοδοσίας και της αποκέντρωσης πληροφοριών με βάση τις στρατηγικές κατευθύνσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού.


Φυλλάδιο

Κατεβάστε ΕΔΩ το Φυλλάδιο για το Κυπριακό και τη Διαφθορά.

Μοίρασε στο Twitter
Μοίρασε στο Facebook
Στείλε μέσω LinkedIn
Στείλε μέσω Email

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

#3 Εθνικό θέμα το Μεταναστευτικό
Οι μεταναστευτικές ροές που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος έχουν καταστήσει το ζήτημα εξαιρετικά επείγον. Τόσο από κοινωνικής άποψης όσο και από άποψη εθνικής ασφάλειας [...]
#4 Ποιοτική Υγεία για όλους
Η υγεία είναι από τους σημαντικότερους αν όχι ο σημαντικότερος τομέας κάθε πολιτείας.
#5 Παιδεία για το Μέλλον
Μια παράμετρος που φαίνεται ότι ο άνθρωπος όχι μόνο δεν μπορεί να αποφύγει αλλά έχει υποχρέωση να επικεντρώνεται σε αυτή και να της δίνει την πρέπουσα σημασία και αξία είναι [...]
Επιστροφή
Load more
Γιώργος Κολοκασίδης
Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Προεδρικές Εκλογές 2023
ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ
Λαμβάνω μέρος στην προεκλογική εκστρατεία του Γιώργου Κολοκασίδη:
Επικοινωνία
8000 8900
+357 8000 8900 (από εξωτερικό)
ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ
Λαμβάνω μέρος στην προεκλογική εκστρατεία του Γιώργου Κολοκασίδη:
© 2022 Georghios Colocassides
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram