Οι θέσεις μου για τη διαφθορά
Η διαφθορά έχει οδηγήσει τον τόπο σε μεγάλη παρακμή. Κράτος δικαίου κατ’ουσίαν δεν υπάρχει και ο καθένας προσπαθεί να εξασφαλίσει από την πολιτεία αυτό που θέλει είτε μέσω των κομματικών του διασυνδέσεων είτε προθυμοποιούμενος να καταβάλει κάποιο αντάλλαγμα «για να κάνει τη δουλειά του».
Η διαφθορά ξεκίνησε με μικρά ρουσφέτια. Από τότε όμως η εξέλιξη είναι τεράστια. Από τα ρουσφέτια φτάσαμε στον χρηματισμό δημόσιων λειτουργών. Και από κει στη σημερινή κατάσταση η οποία είναι πολύ βαθύτερη.
Πολλοί από εμάς τους πολίτες κλείνουμε τα μάτια και δεν θέλουμε να ξέρουμε. Συγκεντρωνόμαστε στον δικό μας ατομικό βιοποριστικό αγώνα. Ας το καταλάβουμε όμως: ατομική ευημερία χωρίς μια πολιτεία βασιζόμενη σε αρχές και σωστή λειτουργία δεν μπορεί να αντέξει. Κάποια στιγμή η παρακμή της πολιτείας θα καταπιεί και τα επιτεύγματα των ολίγων.
Η έκταση της διαφθοράς άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Χωρίς επαρκή εποπτεία οι επενδυτές αφέθηκαν στο έλεος επιχειρηματιών που γύρευαν το άκοπο κέρδος. Μεταξύ αυτών που πήραν μετοχές σε προνομιακές τιμές και αριθμός κυπρίων πολιτικών. Έναντι αβέβαιων ανταλλαγμάτων. Επακολούθησε η αναπόδραστη κατάρρευση η οποία άφησε πίσω της ορδές νεόπτωχων.
Ακολούθησε η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος τον Μάρτιο του 2013. Από χρόνια προηγουμένως είχε ξεκινήσει η σκοτεινή συγκατοίκηση τραπεζικών παραγόντων και κομματικού συστήματος. Το σκάνδαλο της Focus είναι ακόμη νωπό όπου υπέρογκα ποσά είχαν καταβληθεί σε κυπριακά κόμματα από εταιρείες συμφερόντων Βγενόπουλου.
Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος οδήγησε τη ΛΑΪΚΗ, μια τράπεζα που στήθηκε με τον μόχθο απλών Κυπρίων, στην εξαφάνιση. Μετά ήλθε το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων και η υπαγωγή στο μνημόνιο και στην αυστηρή λιτότητα. Και τη λιτότητα δεν την υπέστησαν τραπεζίτες και πολιτικοί. Την έζησε στο πετσί του ο κάθε Κύπριος.
Ακολούθησαν και άλλα. Το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών, η κατάρρευση του Συνεργατισμού. Παράλληλα το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς και του ΣΑΠΑ. Τελευταίο παράδειγμα το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων.
Όλα αυτά κουβαλούν το αμαρτωλό στίγμα της κομματοκρατίας καθώς ο κάθε επιχειρηματίας γύρευε να πετύχει αυτό που ήθελε εξασφαλίζοντας κομματικές πλάτες. Τα ίδια τα κόμματα δεν λογοδοτούσαν σε κανένα μια και η πολιτεία δεν έχει τους απαραίτητους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Με μικρές εξαιρέσεις κανείς δεν πλήρωσε για αυτά τα σκάνδαλα. Έτσι θέλουμε την πολιτεία μας;
Αν όμως αυτή τη στιγμή λόγω του σκανδάλου των χρυσών διαβατηρίων δεν γίνονται καν επενδύσεις στην Κύπρο διότι οι θεσμοί της έχουν γελοιοποιηθεί διεθνώς μήπως το κόστος είναι μικρό;
Αν υπάρχει το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων (brain drain) (διότι πολλά από τα παιδιά μας φεύγουν στο εξωτερικό, διότι χρειάζονται να παρακαλούν κομματικούς νονούς για να βρουν δουλειά), το κόστος είναι μικρό;
Σε μια Δημοκρατία όμως κανονικά πρέπει να λειτουργούν έλεγχοι και αντίβαρα για να ελέγχουν την εκάστοτε εξουσία.
Λύσεις στο θέμα της διαφθοράς υπάρχουν. Φτάνει να υπάρχει αποφασιστικότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία εντίμων ανθρώπων στην εκτελεστική εξουσία. Δεν αρκεί όμως. Χρειάζονται μέτρα. Κατ’ αρχάς πρέπει να υπάρξει κάθαρση. Πρέπει να πληρώσουν οι κλεπτοκράτες οι οποίοι λυμαίνονται τα χρήματα του πολίτη. Δεν έχει δικαίωμα κανείς πολιτικός να συγχωρέσει τέτοιες πράξεις. Δεν είναι δικά του τα χρήματα για να προσφέρει συγχώρεση.
Η τιμωρία λοιπόν είναι απαραίτητη πτυχή για να γυρίσουμε σελίδα.
Αμεσος διορισμός ποινικών ανακριτών από το νέο Υπουργικό Συμβούλιο υπό το άρθρο 4 του περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου για να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, την κατάρρευση του συνεργατισμού, των Κυπριακών Αερογραμμών, το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων.
Ενίσχυση της ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς η οποία θεσπίστηκε με βάση τον νόμο περί της Σύστασης και Λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς του 2022 με τη δυνατότητα διεξαγωγής ποινικής έρευνας. Κατοχύρωση του τρόπου χρηματοδότησης της.
Αμεση προώθηση τροποποίησης του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου του 2012 ή και άλλων σχετικών νομοθεσιών ώστε
Αμεση προώθηση τροποποίησης του περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμου του 2004 ώστε
Εξέταση συνταγματικής τροποποίησης του τρόπου επιλογής των συνταγματικά προβλεπόμενων ανεξάρτητων αξιωματούχων της Δημοκρατίας Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή.
Προώθηση της συνεργασίας και εμπλοκής Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών (ΜΚΟ) στη λειτουργία του κράτους ως συνεργατών και ετέρων των κρατικών λειτουργών λχ Σύνδεσμος Καταναλωτών, Διαφάνεια τώρα!, περιβαλλοντικές οργανώσεις κλπ.
Θέσπιση νομοθεσίας για έκδοση διατάγματος ανεξήγητου πλούτου σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι το νόμιμο εισόδημα προσώπου δεν δικαιολογεί τα περιουσιακά του στοιχεία.
Θέσπιση νομοθεσίας για παροχή ασυλίας προς εξασφάλιση συνεργασίας συνεργού σε έγκλημα υπό ρητούς όρους και διαφανείς διαδικασίες.
Βασική παράμετρος της καταπολέμησης της κομματοκρατίας είναι η διασφάλιση εναλλακτικών τρόπων συμμετοχής των πολιτών στη δημοκρατική διαδικασία.
Κατά δεύτερον πρέπει να καταπολεμηθεί η πελατειακή σχέση κομμάτων – πολιτών. Πρέπει να νοιώσει ο κάθε πολίτης ότι έχει τις ίδιες ευκαιρίες είτε έχει πίσω του κομματικό νονό είτε όχι. Αμεση και αποφασιστική καταπολέμηση του ρουσφετιού δυνάμει της υφιστάμενης νομοθεσίας (άρθρο 105Α του Ποινικού Κώδικα) και της κινητοποίησης της αστυνομικής δύναμης κατά της διαφθοράς.
Αξιοποίηση ψηφιακών μέσων επικοινωνίας και εργαλείων για σκοπούς βελτίωσης της διαφάνειας και της συμμετοχής του πολίτη στη δημοκρατική διαδικασία:
Ενίσχυση της διαφάνειας, της διαβούλευσης, της λογοδοσίας και της αποκέντρωσης πληροφοριών με βάση τις στρατηγικές κατευθύνσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Κατεβάστε ΕΔΩ το Φυλλάδιο για το Κυπριακό και τη Διαφθορά.