Κάνε εισφορά

Ισχυρή Άμυνα, ασφαλής Κύπρος

Οι θέσεις μου για την άμυνα

Η Κύπρος τελεί υπό κατοχή και συνεχή απειλή από την Τουρκία. Η αναθεωρητική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας τόσο στην Κύπρο όσο και στον ελλαδικό χώρο αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Αν η Κύπρος επιθυμεί να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της αλλά και να αντέξει στην επιθετικότητα της Τουρκίας θα πρέπει να αναπτύξει την άμυνα της. Η άμυνα έχει παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα η γραμμή κατάπαυσης του πυρός να παραμένει σε μεγάλη βαθμό αφρούρητη και η Κύπρος να καθίσταται έρμαιο στις ορέξεις της Τουρκίας. Από την άλλη πλευρά η Τουρκία δεν δείχνει οποιαδήποτε διάθεση για εύρεση μιας δίκαιης λύσης στο εγγύς μέλλον. Ως αποτέλεσμα η Κύπρος δεν έχει επιλογή παρά να κτίσει αξιόπιστη άμυνα.     

Υπάρχουν οι ακόλουθοι πυλώνες που πρέπει να αναπτυχθούν άμεσα:

Θέση 1

Πρέπει να συσταθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Στρατηγικής το οποίο να υπάγεται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, να απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς από Κύπρο και Ελλάδα αλλά και εκπροσώπους των αρμοδίων υπουργείων και το οποίο θα εισηγηθεί το νέο αμυντικό δόγμα της Εθνικής Φρουράς.

Θέση 2

Πρέπει να γίνει, υπό το φως του νέου αμυντικού δόγματος, μια αξιολόγηση του διαθέσιμου εξοπλισμού και του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς.

Θέση 3

Θα πρέπει να συντηρηθεί και να αντικατασταθεί εκεί όπου απαιτείται ο εξοπλισμός της Εθνικής Φρουράς λαμβάνοντας υπόψη

(α) το νέο αμυντικό δόγμα,

(β) τη σχετική εφοδιαστική αλυσίδα υπό το φως των νέων γεωπολιτικών δεδομένων μετά την Ουκρανία και

(γ) τις διαθέσιμες δυνατότητες των τουρκικών δυνάμεων κατοχής.

Θέση 4

Πρέπει να επιτευχθεί η αξιοποίηση υπαρχόντων παλαιών αμυντικών συστημάτων με νέες τεχνολογίες εμπλέκοντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό εγχώρια ακαδημαϊκά ιδρύματα και τοπικές βιομηχανίες. Πρέπει να αναζητηθούν out of the box λύσεις σε θέματα οργάνωσης και εξοπλισμού.

Θέση 5

Συναφώς πρέπει να αναζητηθούν μη επανδρωμένα συστήματα έτσι ώστε να μειωθούν ενδεχόμενες απώλειες σε έμψυχο δυναμικό.

Θέση 6

Πρέπει να εφαρμοστεί παλλαϊκή άμυνα ώστε σε περίπτωση απειλής να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τάχιστα και αποτελεσματικά όχι μόνο η εφεδρεία αλλά και ο υπόλοιπος μη στρατεύσιμος πληθυσμός αλλά και όλες οι δυνάμεις όπως η αστυνομία, το λιμενικό κλπ 

Θέση 7

Προς κάλυψη των αμυντικών αναγκών πρέπει ο αμυντικός προϋπολογισμός να καθοριστεί πέραν του 2% του ΑΕΠ.

Θέση 8

Στο πλαίσιο του νέου αμυντικού δόγματος πρέπει να επανενεργοποιηθεί το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με ουσιαστική κατάστρωση σχεδίων κοινής άμυνας και συντονισμού.

Στο πλαίσιο του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου πρέπει:

  • Να δημιουργηθεί κέντρο αμυντικού συντονισμού Ελλάδας Κύπρου προς αξιολόγηση και αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής το οποίο να υπάρχει σε μόνιμη βάση.
  • Να   προχωρήσει η κοινή αγορά μαχητικών αεροσκαφών και άλλων αμυντικών συστημάτων τα οποία να τοποθετηθούν στην Κρήτη ή και στην Κύπρο για από κοινού χρήση σε περίπτωση απειλής.

Θέση 9

Παράλληλα με τη βελτιστοποίηση των κυπριακών αμυντικών δυνατοτήτων πρέπει η Κύπρος να εμβαθύνει τις αμυντικές της σχέσεις με χώρες της περιοχής ή που έχουν συμφέροντα στην περιοχή όπως το Ισραήλ, η Γαλλία, η Αίγυπτος.

Μοίρασε στο Twitter
Μοίρασε στο Facebook
Στείλε μέσω LinkedIn
Στείλε μέσω Email

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

#8 Πρωτοπορία σε έρευνα & καινοτομία
Επιδόσεις Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου Προκλήσεις Οι επιδόσεις της Κύπρου στον τομέα της Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ και κατατάσσεται στην κατηγορία των [...]
#9 Ίσες ευκαιρίες για τους νέους μας
Οι θέσεις μου για τη νεολαία Η ευημερία της νεολαίας αποτελεί κεντρικό κεφάλαιο του προγράμματος διακυβέρνησής μας. Χωρίς ευημερούσα νεολαία, η κοινωνία δεν μπορεί να αναπτύξει στοιχεία ανανέωσης και διάρκειας, [...]
#10 Πράσινη Συμφωνία και Κυκλική Οικονομία
Συμμόρφωση με την Πράσινη Συμφωνία: Στόχος για το 2030 η μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου
Επιστροφή
Load more
Γιώργος Κολοκασίδης
Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Προεδρικές Εκλογές 2023
ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ
Λαμβάνω μέρος στην προεκλογική εκστρατεία του Γιώργου Κολοκασίδη:
Επικοινωνία
8000 8900
+357 8000 8900 (από εξωτερικό)
ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ
Λαμβάνω μέρος στην προεκλογική εκστρατεία του Γιώργου Κολοκασίδη:
© 2022 Georghios Colocassides
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram