Κάνε εισφορά

Άμεση αξιοποίηση φυσικού αερίου

Κοιτάσματα Φυσικού Αερίου

Έχει 11 χρόνια που ανακαλύφθηκε το κοίτασμα Αφροδίτη με σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου (υπολογίζεται στα 4.1 TCF).

Ακόμη δεν έχει γίνει επιβεβαιωτική γεώτρηση από τη διαχειρίστρια εταιρεία Chevron, ούτε έχει προχωρήσει σε οποιονδήποτε σχεδιασμό για την εμπορικοποίηση των ευρημάτων Φυσικού Αερίου (ΦΑ), μέρος των οποίων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ίδιαν χρήση για συμβατική ηλεκτροπαραγωγή χαμηλού κόστους στην Κύπρο.

Αντί τούτου κατακυρώθηκε υπό περίεργες συνθήκες και έκδηλες παρανομίες (βλέπε ανακοίνωση Ελεγκτικής Υπηρεσίας ημερ. 6 Φεβ 2022) το συμβόλαιο ανέγερσης τερματικού αποϋγροποίησης ΥΦΑ στο Βασιλικό και ενώ επρόκειτο να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τη Σύμβαση, Σεπ 2022, φαίνεται ότι δεν έχει καν αρχίσει.

Είμαστε έρμαιο των διεθνών τιμών ΦΑ που έχουν δεκαπλασιαστεί από πέρσι, εφόσον επιλέξαμε το Κυπριακό ΦΑ να εξαχθεί στην Αίγυπτο, ενώ το κόστος των ρύπων θερμοκηπίου από την παραγωγή ηλεκτρισμού με υγρά καύσιμα θα φθάσει τα Ευρώ 300εκ. για το 2022 και αυτά θα φορτωθούν στον καταναλωτή ηλεκτρικού ρεύματος.

Πυρηνική ενέργεια

Παρότι θεωρείται φιλικότερη η πυρηνική ενέργεια η Κύπρος δεν έχει το δικαίωμα να έχει θετική άποψη καθότι απειλείται από τη δημιουργία πυρηνικών σταθμών που οικοδομούνται στην Τουρκία και Αίγυπτο.


Πρόταση 1
Εμπορικοποίηση του ΦΑ στο Αφροδίτη

Να ασκήσει πίεση προς τη διαχειρίστρια εταιρεία ώστε να προχωρήσει άμεσα η εμπορικοποίηση του ΦΑ στο Αφροδίτη μέρος του οποίου να διοχετευθεί στην εγχώρια αγορά της Κύπρου σε τιμές Ανατολικής Μεσογείου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής ώστε να στηριχθεί η εγχώρια οικονομία.


Πρόταση 2
Επανεκτίμηση δεδομένων της σύμβασης με τη CPPE

Να επανεκτιμηθούν τα δεδομένα της σύμβασης με τη CPPE δηλ κατά πόσον θα έπρεπε να τερματίσει τη Σύμβαση υπό το φως των καθυστερήσεων και των αυξημένων απαιτήσεων του εργολάβου, να επανεκτιμήσει το σύμφορον της όλης διευθέτησης λαμβάνοντας υπόψη το κόστος της υποδομής το οποίο πιθανό να υπερβεί τα Ευρώ 400εκ., τις αυξημένες διεθνείς τιμές ΥΦΑ οι οποίες θα παραμείνουν ψηλές αλλά και τους ενεργειακούς στόχους της ΕΕ για απανθρακοποίηση (Fit for 55).


Πρόταση 3
Μελέτη για την αύξηση της χρήσης ΑΠΕ

Άμεσα πρέπει να μελετηθεί η αύξηση της χρήσης ΑΠΕ ενισχύοντας το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και να εξεταστούν εναλλακτικές πηγές και τρόπους προμήθειας ΦΑ για ενίσχυση του ενεργειακού μείγματος της Κύπρου και για διασφάλιση της προμήθειας.


Πρόταση 4
Εμπλοκή/ στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων παραγόντων για ταχεία εκμετάλλευση των κοιτασμάτων

Η ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στον Κρόνο 1 της κυπριακής ΑΟΖ σε συνδυασμό με τις προοπτικές που διανοίγονται για εντοπισμό άλλου κοιτάσματος στον Δία δημιουργεί παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.


Μοίρασε στο Twitter
Μοίρασε στο Facebook
Στείλε μέσω LinkedIn
Στείλε μέσω Email

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

#14 Αειφόρος τουριστική ανάπτυξη
Προκλήσεις Η κρίση του COVID-19 και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία - Νέες τάσεις παίρνουν μορφή Αβεβαιότητα λόγω COVID-19 Αβεβαιότητα λόγω Ουκρανικού Συνθήκες και οι όροι απασχόλησης στην τουριστική βιομηχανία: εκτενή [...]
#15 Κεντρικό ρόλο στους απόδημους μας
Εδώ και 48 χρόνια οι απόδημοι μας, ακούραστα και μεθοδικά, αγωνίζονται για να πείσουν τις ξένες κυβερνήσεις και τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων για την πραγματική φύση του Κυπριακού, ως [...]
Επιστροφή
Load more
Γιώργος Κολοκασίδης
Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Προεδρικές Εκλογές 2023
ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ
Λαμβάνω μέρος στην προεκλογική εκστρατεία του Γιώργου Κολοκασίδη:
Επικοινωνία
8000 8900
+357 8000 8900 (από εξωτερικό)
ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ
Λαμβάνω μέρος στην προεκλογική εκστρατεία του Γιώργου Κολοκασίδη:
© 2022 Georghios Colocassides
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram