15 Ιουνίου, 2022
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Τα 5 κλειδιά της ειρηνικής επανάστασης των πολιτών
Σε μια Δημοκρατία δεν συνηθίζεται να μιλούν για 'επανάσταση'.
Διότι είτε δεν υπάρχει Δημοκρατία και ο λαός καταδυναστεύεται είτε υπάρχει Δημοκρατία και ο λαός είναι κυρίαρχος.
Αυτή είναι η θεωρία. Δυστυχώς στην Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα αυτό δεν ισχύει. Δημοκρατία υπάρχει. Ο λαός όμως δεν είναι κυρίαρχος.
Τα κόμματα είναι απαραίτητα συστατικά μιας Δημοκρατίας. Ξεχάσαμε όμως γιατί είναι απαραίτητα. Χρειάζονται για να διερμηνεύουν και να μεταφέρουν τη βούληση των πολιτών. Δεν επιβάλλουν θέσεις. Τις αντλούν από τον λαό του οποίου οφείλουν να είναι οι εκφραστές.
Σήμερα όμως στον τόπο μας τα κόμματα έχουν χάσει επαφή με αυτή την αποστολή τους.
Τα κόμματα έχουν καταλήξει οργανισμοί με εταιρική συνείδηση οι οποίοι προσπαθούν να προωθήσουν τα συμφέροντα των ιδίων και των χορηγών τους. Που είναι το συμφέρον του τόπου; Στα κόμματα ακούγεται η φράση ‘κομματικός πατριωτισμός’. Λές και προτεραιότητα πλέον να είναι το κόμμα όχι η πολιτεία.
Έχουμε περάσει σε ένα καθεστώς κομματοκρατίας και στη διαφθορά που αυτό κουβαλά.
Ο πολίτης έχει μετατραπεί σε κομματικό οπαδό. Έχει γίνει ένας παθητικός χειροκροτητής. Στην καλύτερη περίπτωση δεν θέλει να ξέρει. Είναι αυτό όμως λύση;
Οι πολίτες ουσιαστικά πληρώνουμε προστασία στο κομματικό σύστημα για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο. Νομίζουμε ότι έτσι θα ησυχάσουμε αλλά σιγά, σιγά το κόστος της διαφθοράς αυξάνεται.
Έφτασε η ώρα να σταματήσουμε να πληρώνουμε προστασία!
Έφτασε η ώρα να αγωνιστούμε για αυτό που μας αξίζει ως πολίτες!
Έφτασε η ώρα να διεκδικήσουμε τη Δημοκρατία μας!
Και η επανάσταση θα είναι ειρηνική. Ειρηνική διότι εμείς οι πολίτες θα χρησιμοποιήσουμε το τελευταίο όπλο που μας απέμεινε, την εκλογική διαδικασία για να βοηθήσουμε να ανατείλει μια άλλη Δημοκρατία. Μια καλύτερη Κύπρος!
Στο πλαίσιο αυτής της ειρηνικής επανάστασης υπάρχουν 5 βασικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν – 5 κλειδιά.
Το πρώτο ζήτημα είναι ότι πρέπει να αναστραφεί αυτή η παρακμή. Γι’ αυτό πρέπει να καταπολεμηθεί η κομματοκρατία και η διαφθορά.
Προτείνω τα ακόλουθα:
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα μέτρα για την καταπολέμηση της κομματοκρατίας και της διαφθοράς.
Δεύτερο κλειδί της Ειρηνικής Επανάστασης δεν μπορεί παρά να είναι το εθνικό ζήτημα.
Η ακολουθούμενη πολιτική στο κυπριακό δεν είναι άσχετη με την αυτονόμηση του κομματικού συστήματος από τη βούληση των πολιτών. Μετά το δημοψήφισμα του 2004 και από το 2008 ο τότε πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας ξεκίνησε μια νέα διαπραγμάτευση για το κυπριακό. Θεμιτό. Θέλουμε να λύσουμε το κυπριακό. Θα νόμιζε κανείς όμως ότι θα λάμβανε υπόψη την ετυμηγορία του δημοψηφίσματος. Δεν το έπραξε. Και όχι μόνο αυτό αλλά θεώρησε ότι ο λαός υπήρξε ανώριμος και πλανημένος. Απαράδεκτο! Ως αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση οδήγησε στην αναγέννηση ενός νέου σχεδίου Ανάν και μιας ΔΔΟ. Αυτά που λέω αποτυπώνονται στο έγγραφο των συγκλίσεων Χριστόφια – Ταλάτ.
Ακολούθησε ο Νίκος Αναστασιάδης. Με το ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου του 2014 δεσμεύτηκε να υιοθετήσει όλες τις παραχωρήσεις Χριστόφια. Κατέθεσε έγγραφα στη διαπραγμάτευση τα οποία ουδέποτε αποκάλυψε στους πολίτες αυτού του τόπου. Μέχρι σήμερα. Επικαλείται λόγους εθνικής ασφάλειας. Μα ποιοι λόγοι εθνικής ασφάλειας μπορούν να ισχύσουν όταν τα έγγραφα έχουν δοθεί εδώ και χρόνια στην τουρκική πλευρά;!
Όταν είχα συνάντηση μαζί του προ ενός μηνός περίπου του ζήτησα να δώσει τα έγγραφα αυτά στη δημοσιότητα. Να γνωρίζει επιτέλους ο λαός! Ακόμα τίποτε.
Αυτό είναι απαράδεκτο και γω αυτή τη στιγμή καταθέτω τη δική μου δέσμευση να δώσω τα έγγραφα αυτά στον λαό. Για να αποφασίσει ο ίδιος περί τίνος πρόκειται και όχι να ακούει τους κομματικούς διαμεσολαβητές!
Ποια είναι η σημερινή εικόνα: Έχουμε ένα πρόεδρο ο οποίος αγωνίστηκε με νύχια και με δόντια να περάσει το σχέδιο Ανάν. Δικαίωμα του. Εκλέγεται και συνεχίζει τη διαπραγμάτευση Χριστόφια για ένα νέο σχέδιο Ανάν και ΔΔΟ. Από αυτά που ήλθαν στην αντίληψη μου εμβάθυνε ακόμη περισσότερο τη ΔΔΟ. Ταυτόχρονα όμως λέγει σε διάφορους ότι το σχέδιο Ανάν και προφανώς και η ΔΔΟ είναι ένα τερατούργημα.
Ταυτόχρονα αφήνει υπονοούμενα στους συνομιλητές του για προώθηση διχοτόμησης.
Τι αλλοπρόσαλλη πολιτική είναι αυτή; Θα πουν πολλοί δεν βαριέσαι αποχωρεί από την πολιτική. Και όμως! Δεν αποχωρεί. Θα είναι παρών στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές. Έχει τρεις συνεχιστές που διεκδικούν εκλογή:
Η τράπουλα είναι σημαδεμένη!
Με λίγα λόγια είναι αυτοί που στήριξαν αυτή την αλλοπρόσαλλη πολιτική και την εφάρμοσαν. Αυτοί τι θα κάνουν; Θα υποστηρίξουν την πολιτική του νέου σχεδίου Ανάν και της ΔΔΟ; Θα υποστηρίξουν τη διχοτόμηση; Ή μήπως και τα δύο μαζί σε μια ευφάνταστη σύνθεση;
Αρκετά όμως. Τι θα πράξω εγώ;
Επιδιώκω μια λύση που να αποκαθιστά τη συνταγματική νομιμότητα της ΚΔ.
Μια λύση που να κατοχυρώνει τα τρεις ελευθερίες εγκατάστασης, νομής περιουσίας, διακίνησης.
Μια λύση που να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της Κύπρου Ελλήνων, Τούρκων, Μαρωνιτών, Αρμενίων, Λατίνων.
Επιδιώκω μια λύση που να προβλέπει την ύπαρξη μιας ισχυρής κυβέρνησης.
Όσον αφορά την Τουρκία και τα στρατεύματα της θα πρέπει να προβλέπεται αποχώρηση τους, διακοπή των εγγυήσεων και του επεμβατικού δικαιώματος.
Μαζί θα πρέπει να αποχωρήσουν και όλοι οι έποικοι πλην μικρού αριθμού του οποίου δικαιολογείται η παραμονή για ανθρωπιστικούς λόγους.
Αν γίνει δεκτή τέτοια λύση από την Τουρκία τότε μπορεί για ένα λογικό διάστημα να υπάρξει επιτήρηση από στρατεύματα της ΕΕ. Όχι όμως εγγυητές και προστάτες.
Δυστυχώς η ΔΔΟ δεν πληροί αυτά τα κριτήρια:
Προβλέπει:
Αυτά που σας αναφέρω έχουν γίνει αποδεκτά από την ε/κ πλευρά ως μέρος της ΔΔΟ. Και απορρέουν από την διζωνικότητα και δικοινοτικότητα. Γιατί η δικοινοτικότητα φέρνει μέσα στη λύση τα σκληρά φυλετικά ρατσιστικά στοιχεία και η διζωνικότητα φέρνει μέσα τον αυστηρό διαχωρισμό σε δύο περιοχές οι οποίες θα αυτοκυβερνώνται.
Καλά θα πει κάποιος: Δεν έχεις υπόψη σου κύριε ότι χάσαμε πόλεμο; Μπορεί να χάσαμε ένα άδικο και προδομένο πόλεμο αλλά αντισταθήκαμε και δεν νομιμοποιήσαμε την κατοχή. Ιστορικά, χώρες που ηττήθηκαν σε πόλεμο μπορεί να απεμπόλησαν έδαφος αλλά ποτέ δεν απεμπόλησαν ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα στο διηνεκές. Δεν συναίνεσαν σε λύση η οποία θα οδηγεί σε μια νέα Βοσνία.
Καλά θα δεχθούν οι Τούρκοι τέτοια λύση; Όχι αλλά δεν μπορούμε να μειώσουμε τα ελάχιστα επίπεδα ασφαλείας μας για να φτάσουμε αυτό που ζητούν οι Τούρκοι. Μην ξεχνάτε ότι δεν έστερξαν σε λύση ούτε και αυτοί οι Γιώργος Βασιλείου, ο Γλαύκος Κληρίδης, ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο Νίκος Αναστασιάδης;
Η πραγματικότητα είναι ότι όπως είναι σήμερα τα δεδομένα η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για δίκαιη λύση.
Δηλώνω όμως ετοιμότητα να διαπραγματευτώ μια λύση. Στη βάση όμως των αρχών που ανέφερα προηγουμένως. Και σίγουρα όχι με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αυτά και επικίνδυνα είναι και τη φυσιογνωμία του κυπριακού αλλάζουν. Το μετατρέπουν σε δικοινοτική διαφορά.
Τι πρέπει να γίνει εντωμεταξύ; Πρέπει να ενισχύσουμε και να εξυγιάνουμε την ΚΔ. Πρέπει να την αγκαλιάσουμε όπως μας αγκάλιασε και εκείνη τόσα χρόνια προσφέροντας μας την προστασία της νομιμότητας. Τα αγαθά της ευρωπαϊκής ένταξης. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν ήμασταν μια απροστάτευτη κοινότητα χωρίς τη διεθνή προσωπικότητα της ΚΔ;
Και επειδή ζητούμε από τους πρόσφυγες μας να κάνουν κι άλλη υπομονή και να συνεχίσουν να υφίστανται το κύριο πλήγμα της κατοχής θα πρέπει να υπάρξει πρόσθετη οικονομική στήριξη σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού. Πρέπει να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο για ενίσχυση του προσφυγικού κόσμου.
Η ενίσχυση της ΚΔ θα είναι ποικιλότροπη.
Ενίσχυση της οικονομίας.
Ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα και αναβίωση του δόγματος του ΕΑΧ. Πρέπει να αφιερώσουμε πόρους στην άμυνα μας για να μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια απέξω.
Και επειδή ακριβώς κινδυνεύουμε πρέπει όλες οι αποφάσεις μας να περνούν μέσα από το κριτήριο της εθνικής επιβίωσης.
Για αυτό υποστηρίζω τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και Στρατηγικής. Με την περίληψη επιστημόνων και τεχνοκρατών. Δεν νοείται λχ να λαμβάνονται αποφάσεις για την ενέργεια χωρίς να συνεκτιμώνται ζητήματα εθνικής ασφάλειας.
Τρίτο ζήτημα κλειδί για να πετύχει μια Ειρηνική Επανάσταση είναι ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για ενίσχυση της οικονομίας και αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς και της κομματοκρατίας θα φέρει εξοικονόμηση πόρων. Δυσθεώρητα ποσά χάνονται ετησίως.
Διότι η διαφθορά καταπίνει χρήματα των φορολογουμένων, διότι το ρουσφέτι οδηγεί σε προσλήψεις που είναι αναποτελεσματικές για το δημόσιο, διότι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα άλλα συμφέροντα και όχι αυτά των πολιτών.
Δεν είναι αρκετή όμως η καταπολέμηση της διαφθοράς.
Καταθέτω μεταξύ άλλων τις ακόλουθες προτάσεις:
Ιδιαίτερα για την ακρίβεια και εκτός από την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και της ενεργειακής αυτονομίας που θα οδηγήσει στον έλεγχο και τη μείωση των τιμών βασικών προϊόντων εισηγούμαι τα ακόλουθα:
Γενικότερα και ως θέμα αρχής το κράτος δεν πρέπει να ξεχνά ότι πρέπει
(α) Να παρέχει δίκτυο κοινωνικής προστασίας στους πολίτες του. Να φροντίζει για την υγεία τους βελτιώνοντας το ΓΕΣΥ. Τους αναξιοπαθούντες και άτυχους πρέπει να τους κουβαλούμε μαζί μας και όχι να τους εγκαταλείπουμε στα μισά του δρόμου και
(β) Να ενεργεί ως επιτελάρχης στη διαμόρφωση γενικού προσανατολισμού στην οικονομία.
Τέταρτο θέμα κλειδί στα σημερινά δεδομένα που ζούμε είναι το ζήτημα της μετανάστευσης.
Είναι περίεργο για κάποιους να τίθεται τέτοιο ζήτημα ως βασική παράμετρος πολιτικής. Εμείς οι Κύπριοι είμαστε φύσει φιλόξενοι. Το επιτάσσει και η ελληνική μας παράδοση.
Οι σημερινές μεταναστευτικές ροές όμως έχουν πνίξει την Κύπρο. Δεν μπορεί να έχουν φθάσει οι αιτούντες άσυλο στο 5% του πληθυσμού. Τόσο από κοινωνικής άποψης όσο και από άποψη εθνικής ασφάλειας. Το τελευταίο οξύνεται περισσότερο καθώς γίνεται σαφές ότι η Τουρκία αξιοποιεί τις ορδές των αποκλήρων στρέφοντας τους προς την Κύπρο.
Τo μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κύπρο δεν απορρέει μόνο από τις τουρκικές μεθοδεύσεις. Ξεκινά από τη φτωχοποίηση που έχουν αφήσει πίσω τους αποικιακές δυνάμεις. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το μεταναστευτικό έχει πάρει τέτοια έκταση που πλέον μετατρέπεται σε δημογραφικό.
Καταθέτω μεταξύ άλλων τις ακόλουθες προτάσεις:
Ο νυν Υπουργός Εσωτερικών προσπαθεί. Πλην όμως προς το παρόν δεν υπάρχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Σίγουρα όμως δεν έχουμε στήριξη από την Ευρώπη. Αλλά τελικά δεν μπορούμε να παραμείνουμε παθητικοί ενώ ο τόπος βυθίζεται και τοπικές κοινωνίες πληρώνουν βαρύ τίμημα. Πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα. Και αν οι Ευρωπαίοι διαφωνούν με τα μέτρα μας ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Πέμπτο θέμα κλειδί για μια ειρηνική επανάσταση και ρήξη με το αμαρτωλό παρελθόν είναι ο μετασχηματισμός του κράτους.
Το κράτος μέχρι σήμερα ήταν σε μεγάλο βαθμό εξάρτημα της κομματοκρατίας. Είναι κλειστό για τον πολίτη ή για ΜΚΟ αλλά ανοιχτό για τον κάθε κομματικό. Υποχρεώνει τον απλό πολίτη να περνά από τους κομματικούς μεσάζοντες για να εξασφαλίσει αυτό που ούτως ή άλλως δικαιούται.
Με την καταπολέμηση της κομματοκρατίας και της διαφθοράς το κράτος πρέπει να καταστεί διάφανο και προσβάσιμο.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου καταθέτω μεταξύ άλλων τις ακόλουθες προτάσεις:
Το κράτος όμως έχει και ένα άλλο ρόλο διαμορφωτικό κοινής πολιτειακής συνείδησης. Αυτό τον ρόλο το κράτος τον έχει εγκαταλείψει εντελώς. Και η διαμόρφωση κοινής συνείδησης μπορεί να γίνει μέσα από μια στιβαρή παιδεία.
Το κράτος πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του σε θέματα κρίσιμα όπως είναι
Όλα αυτά δεν επιτυγχάνονται μέσα από τη θέσπιση νόμων αλλά με καλλιέργεια κοινών υγιών αντιλήψεων.
Κατάληξη
Θα πει κανείς πώς θα καταπολεμήσεις την κομματοκρατία; Δεν είναι με τα κόμματα στη Βουλή που θα πρέπει να συμφωνήσεις; Βάσιμη ερώτηση και ιδού η απάντηση:
Η ποινική διερεύνηση των σκανδάλων είναι θέμα της εκτελεστικής εξουσίας και μόνο και αν κομματικοί αξιωματούχοι έχουν ποινικές ευθύνες.
Επίσης η καταδίωξη του ρουσφετιού και της διαφθοράς. Είναι και αυτό θέμα εκτελεστικής εξουσίας. Και αν κοπούν αυτά που τροφοδοτούν την πελατειακή σχέση τότε σταδιακά και τα κόμματα θα αποδυναμωθούν και θα αλλάξουν.
Αλλά τέλος: αν εκλεγώ θα έχω εκλεγεί με 50% συν μία ψήφο του εκλογικού σώματος. Θα υποχρεωθούν και τα κόμματα να μιλήσουν με ένα πρόεδρο με καθαρή λαϊκή εντολή μεταρρύθμισης.
Συνεπώς αν κατακτηθεί η εκτελεστική εξουσία από τις δυνάμεις της Ειρηνικής Επανάστασης το κομματικό σύστημα δεν θα έχει επιλογή. Θα υποχρεωθεί να υποκλιθεί μπροστά στη λαϊκή βούληση. Και γω είμαι έτοιμος να συνεργαστώ για την εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής μου ατζέντας. Αλλά ποτέ δεν θα τη συμβιβάσω και ποτέ δεν θα την εγκαταλείψω!
Εδώ πρέπει να τεθεί και κάτι επιπρόσθετο: οι θέσεις που θέτω δεν είναι προσωπικές. Το στοίχημα δεν είναι στοίχημα καριέρας ή προσωπικής ανέλιξης.
Πιστεύω με πάθος στις θέσεις που ακούσατε. Είμαι και γω τελικά ένας απλός υπηρέτης αυτών των θέσεων που είναι πεμπτουσιακές για την επιβίωση μας σε αυτό τον τόπο. Ως Έλληνες αλλά και ως πολίτες αυτής της Δημοκρατίας. Αυτές τις θέσεις δεν τις έχω μόνο εγώ ή εμείς. Εκεί έξω υπάρχουν πολλοί πολίτες που τις μοιράζονται.
Και δεν νοείται αυτές οι θέσεις να μην έχουν συνέχεια. Ασχέτως και πέρα από τη δική μου διεκδίκηση.
Δεν νοείται να μην υπάρξει μια συνεννόηση ελπίδας που να αγκαλιάσει όλους αυτούς.
Κάποιοι μου θέτουν το ερώτημα: Ωραία όλα αυτά. Που πας όμως κύριε χωρίς κομματική στήριξη; Είσαι μια χαμένη ψήφος.
Ποια όμως είναι η χαμένη ψήφος;
Είναι αυτή προς υποψήφιο που έχει ελπίδες να αλλάξει τον τόπο ή μήπως χαμένη ψήφος είναι αυτή προς υποψήφιους που μετά βεβαιότητας θα συντηρήσουν το παλιό σαθρό σύστημα; Κρίνετε το εσείς! Απαιτώ όμως, δεν ζητώ απλώς, τη στήριξη σας αν συμφωνείτε με τις θέσεις μου, αν πιστεύετε στην ειλικρίνεια μου και στην ικανότητα μου να στηρίξω αυτό το πρόγραμμα. Ανόθευτο και ασυμβίβαστο.
Αλλαγή δεν πρόκειται να έλθει από μόνη της.
Αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει τυχαία.
Μόνο με μια ειρηνική επανάσταση της σιωπηρής πλειοψηφίας και μόνο με ένα αγωνιζόμενο λαό ο οποίος είναι έτοιμος να πει ‘φτάνει πια!