27 Ιουλίου, 2022
Προτάσεις για καλύτερη αξιοποίηση των Κύπριων αποδήμων
Με αισθήματα ευγνωμοσύνης και εκτίμησης, που πιστεύω ότι εκφράζουν όλους τους Κύπριους, απευθύνομαι στους συμπατριώτες μας που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και αγωνίζονται για το δίκαιο του αγώνα μας.
Το Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Νεολαίας (ΝΕΠΟΜΑΚ) αποτελεί σύμβολο ενότητας, αγώνα και διεκδίκησης σε μια εποχή που κυριαρχεί η ξένη προπαγάνδα και συστηματικά καλλιεργείται ο ενδοτισμός και η ηττοπάθεια.
Εδώ και 48 χρόνια οι απόδημοι μας, ακούραστα και μεθοδικά, αγωνίζονται για να πείσουν τις ξένες κυβερνήσεις και τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων για την πραγματική φύση του Κυπριακού, ως προβλήματος εισβολής και κατοχής. Για χρόνια τώρα η κυρίαρχη άποψη στη σχέση Κύπρου - αποδήμων ήταν ότι η Κύπρος αποφασίζει και οι απόδημοι απλώς λειτουργούν ως φορείς της κυβερνητικής θέσης.
Η γιγάντια όμως προσπάθεια των αποδήμων δεν γίνεται τυφλά. Βασίζεται στη γνώση και στην εμπειρία πολλών ετών. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό ώστε να επιτρέπει στους απόδημους να έχουν και ενεργό άποψη στο κυπριακό. Έχουν κάθε δικαίωμα, ίσως μάλιστα και οφείλουν, να εκφράζουν με παρρησία τη θέση τους. Εισηγούμαι λοιπόν αλλαγή του πάγιου δόγματος που θέλει τους απόδημους απλούς φορείς της κυβερνητικής θέσης. Να τους παρέχεται η δυνατότητα άμεσης εμπλοκής και θέσεις και να τις εκφράζουν.
Πέραν τούτου οι απόδημοι μας κουβαλούν μια πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία στους τομείς στους οποίους διαπρέπουν. Προτείνω την ενίσχυση της εμπλοκής της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας της διασποράς για μεταφορά τεχνογνωσίας στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών και προϊόντων ιδιαίτερα σε τεχνολογίες αιχμής.
Προτείνω επίσης τη συστηματοποίηση της σχέσης αποδήμων – Κύπρου, ιδίως των νέων γενιών που δεν έχουν βιώσει την Κύπρο με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων ηλεκτρονικής μάθησης σε θέματα ιστορίας/ πολιτιστικής κληρονομιάς.